Hypotheekadvies voor de Achterhoek - Hypotheek Advies Centrum Winterswijk - Varsseveld

WINTERSWIJK


Stationsstraat 1
7101 GH Winterswijk

VARSSEVELD


Postbus 3
7100 AA Winterswijk
Telefoon : 0543 - 53 36 04
GSM : 0610 900 738
     
     
E-mail :
Internet : www.eddywenneker.nl
   
meer over RegioBank


Energielabel nodig?

Meer informatie over het energielabel vindt u hier

Voordelen van het WOZ-krediet.

Als huiseigenaar heeft u begin dit jaar bericht gekregen over de nieuwe WOZ-waarde van uw woning. In de meeste gevallen heeft dit een forse verhoging tot gevolg gehad. Maar u kunt deze gestegen WOZ-waarde ook in uw voordeel gebruiken. lees verder .

 

Hypotheeknieuws.

Nieuwsartikelen Archief 1e helft 2007 (klik op een titel naar keuze)


Kopers kiezen massaal voor zekerheid
Economie draait als een trein
Rabobank: "Huizenprijzen stijgen met 4,25% in 2007"
Woningprijzen blijven stijgen door lage rente
Oversluiten hypotheek leidt in toekomst tot financieel drama
Eerste huis binnen bereik
Overbieden op huis neemt toe
Wachten op nieuwe slag in makelaarsoorlog
Banken soepel met hypotheekeisen.
Gemiddelde koopsom woning stijgt 2,2% in januari.
Maximale hypotheek op basis van de nieuwe gedragscode
Energiearm huis is populair.
Betaalbaarheid woning neemt verder af
Argenta breekt markt hypotheken open
594.000 Nederlanders met een BKR codering kunnen veelal onterecht geen hypotheek krijgen.
Coalitie doet niets aan aftrek hypotheekrente
Opmars van buitenlandse hypotheken
NHG-fonds moet starter woningmarkt helpen
Kostengrens NHG van € 250.000,- naar € 265.000,-

 

Terug naar actueel Hypotheeknieuws

Terug naar overzicht archief pagina's

 

Kopers kiezen massaal voor zekerheid

Kopers van woningen en mensen die hun hypotheek willen oversluiten, kiezen momenteel massaal voor zekerheid. Minder dan één procent van de mensen sluit op dit moment nog een variabele hypotheek af. De rest kiest allemaal voor hypotheken met een lange looptijd. Vooral geldleningen met een rentevaste periode van vijftien, twintig of dertig jaar vinden momenteel gretig aftrek.

Vorige week zijn er nieuwe cijfers over de hypothekenmarkt gepubliceerd. "Twee jaar geleden koos bijna dertig procent van de mensen nog voor een hypotheek met een looptijd van minder dan een jaar. Dat het nu onder de één procent ligt, mag je spectaculair noemen. De situatie op de markt is volledig omgedraaid. Liefst 55 procent van de mensen neemt een hypotheek die 15 jaar of langer vaststaat".


Variabele en kortlopende hypotheken zijn niet langer populair, omdat de rente de afgelopen twee jaar (zie grafiek) flink is opgelopen. Aanbieders rollen over elkaar heen met verhogingen. Het verschil tussen kort- en langlopende hypotheken blijft echter gering. Een variabel rentepercentage en 30 jaar vast, liggen nauwelijks een procent uit elkaar.

Kopers kiezen


Door alle verhogingen van de afgelopen periode kruipt de rentevergoeding voor de kortst mogelijke hypotheken toe naar vijf procent. Hypotheken met een lange looptijd (bijvoorbeeld dertig jaar) gaan bij een aantal banken en verzekeraars al niet meer weg onder zes procent. Banken en verzekeraars zeggen door het beleid van de Europese Centrale Bank genoodzaakt te zijn om verhogingen toe te passen. Die verhoogde het belangrijkste rentetarief afgelopen week naar vier procent. De centrale bank past de verhogingen toe om een stijging van de inflatie in Europa tegen te gaan. De economie in de eurozone groeit nu hard en dan ligt inflatie op de loer.

- naar boven -

 

Nederland beter dan Europa, Japan en Verenigde Staten

Economie draait als een trein.

Volgens het halfjaarlijkse rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zijn de economische omstandigheden in geen jaren zo gunstig geweest. De economie in Europa draait als een trein. In Europa, dat aan een forse economische opmars is begonnen, zien de vooruitzichten er zelfs bijzonder florissant uit. Nederland is koploper van de Europese Unie en verslaat ook topeconomieën als Japan en de VS.

 

De OESO ziet momenteel weinig risico’s voor de diverse economieën. In de VS verwacht men slechts een korte en kleine afzwakking. Japan is ook bezig aan een langzame opmars. Europa, dat uit een zeer diep dal komt, is echter bezig aan een imposante inhaalslag.

 

Salarisstijgingen verwacht.
Binnen Europa doet Nederland het beter dan alle andere landen. Dat heeft op dit moment positieve gevolgen voor de Nederlandse aandelen, maar er zijn ook nadelen. Door de op volle kracht marcherende economie is de vraag naar arbeidskrachten sterk toegenomen. De reserve aan beschikbare en volwaardige arbeidskrachten neemt langzaam af. Dat zal leiden tot extra salarisstijgingen en het duurder worden van producten. De negatieve effecten daarvan worden echter niet vóór 2009 á 2010 verwacht.

 

Hypotheekrente verder omhoog.
Ook zal door de aantrekkende economie de rente in de komende twee jaar verder stijgen. Dat kan een nadelig effect hebben op hypotheken en het aanschaffen van huizen. Te verwachten valt dat rond de jaarwisseling van 2009 de rente zover zal zijn opgelopen dat grote beleggers hun geld wellicht eerder in rente dan in aandelen zullen investeren.

- naar boven -

 

Rabobank: "Huizenprijzen stijgen met 4,25% in 2007"

Rabobank verwacht dat de huizenprijzen in Nederland in 2007 met 4,25% zullen stijgen. Voor 2008 ligt de verwachting op een stijging van 3,25%. Dat blijkt maandag uit het Kwartaalbericht Woningmarkt door Kennis en Economisch Onderzoek van Rabobank.

De vooruitzichten voor de Nederlandse koopwoningenmarkt noemt Rabobank gematigd positief. De economische groeiverwachtingen zijn volgens de bank in 2007 en 2008 gunstig met een verwachte reële toename van het BBP in beide jaren van rond de 3%. Ook de consumptie groeit in 2007 naar verwachting 2% en voor 2008 wordt een verder aantrekkende consumptie verwacht met een groei van 3,2%.

Bron: Cashtoday.nl - 15 mei 2007

- naar boven -

 

Woningprijzen blijven stijgen door lage rente

Twintig jaar de rente vast voor de rentevoet die normaal geldt voor vijf jaar vast. Minder afsluitprovisie en tegemoetkoming notariskosten; de hypotheekbanken vallen over elkaar heen met aantrekkelijke aanbiedingen.
Het meest aantrekkelijke is echter dat het verschil tussen de lange rente hooguit 0,3 à 0,4% is, een verschil dat vaak ook nog deels wordt weggepoetst door de aanbiedingen.

Al bijna een jaar is het rentebeeld in euroland net zo vlak als ons polderlandje.
De tarieven voor korte, middellange en lange termijn ontlopen elkaar nauwelijks doordat het aanbod van kapitaal vrijwel onbegrensd lijkt. Vanaf eind 2005, toen de rente op het dieptepunt zat, hebben veel mensen van de gelegenheid gebruikgemaakt hun hypotheken over te sluiten. Inmiddels is de rente wel wat gestegen, maar men kan zijn woonlasten nog altijd redelijk goedkoop voor lange tijd fixeren. Dat is een aardige bijkomstigheid in het EU-land met de hoogste hypotheekschulden. Nederlanders hebben die schuldenberg gebouwd op een combinatie van de aftrekbaarheid en de uit de pan gerezen huizenprijzen door de krapte op de woningmarkt.

Aangezien de meeste hypotheken tegenwoordig ’mee verhuizen’ mogen we stellen dat die Nederlandse huizenmarkt de komende decennia zal worden ondersteund door een ruim aanbod van goedkoop geld, de meeste huizenbezitters blijven hun huis goedkoop financieren ook als ze verhuizen naar een volgende koopwoning. Doordat de vraag hoog blijft en de financiering relatief goedkoop, kunnen we dan ook niet anders concluderen dan dat de huizenprijzen door zullen blijven stijgen. Er wordt voorlopig aan geen enkele
voorwaarde voldaan die ertoe kan leiden dat de druk van de ketel gaat. Het Economisch Bureau van de Postbank bijvoorbeeld rekent dit jaar op een prijsstijging van 5%. De vraag naar koopwoningen blijft toenemen. Vooral een betaalbare eengezinswoning is in trek, en niet alleen bij gezinnen of mensen buiten de grote stad. Ook alleenstaanden en mensen in herstructureringswijken gaan in toenemende mate voor een huis met een tuintje. Het eigen woningbezit groeit dan ook langzaam maar gestaag tot een aandeel nu van 55,8%. In de vier grote steden is dat een stuk minder, maar ook daar is sprake van een inhaalslag. Door de groei van het aantal huishoudens blijft er veel behoefte aan nieuwbouw. Tot 2015 zijn er 330.000 huurwoningen en 400.000 extra koopwoningen nodig. Met een jaarlijks te realiseren aantal van 80.000 koopwoningen per jaar blijft de krapte op de koopmarkt nog wel tien jaar voortbestaan en dus blijven de prijzen hoog.

Een uiterst vervelende zaak voor starters, maar voor hen is er één lichtpuntje. Door de demografische ontwikkeling komen er minder jongeren en dus minder starters en door de grotere vraag naar koopwoningen is de krapte op de huurmarkt eindelijk afgenomen.
Bron: Overgeld.nl - 16 april 2007

- naar boven -

 

Oversluiten hypotheek leidt in toekomst tot financieel drama

'Kapitaalverzekering Eigen Woning wordt minstens zo erg als de woekerpolissen'
Veel woningbezitters die recent hun nieuwe hypotheek met een kapitaalverzekering hebben afgedekt, moeten over ruim twintig jaar fors gaan bijbetalen. Financieel adviseurs waarschuwen voor de verbloemde gevolgen van de zogeheten 'kapitaalverzekering eigen woning’.

„Dit wordt minstens zo’n drama als met de woekerpolissen”, zegt belastingadviseur Jos Koets. „Maar omdat deze verzekering complex is, ontgaat mensen dat ze straks veel meer gaan betalen. De politiek noemt dit een klein probleem, en nog te ver weg.
Tussenpersonen blijven de polissen verkopen, omdat de problemen zich toch pas over twintig jaar voordoen. Ze zouden klanten moeten waarschuwen dat de fiscus langs komt.”

Veel huizenbezitters die hun hypotheek hebben overgesloten, zitten al aan hogere kosten vast, zonder dat zij dit beseffen. Woningeigenaren hebben afgelopen jaren hun hypotheek tegen een lagere premie opnieuw afgesloten. Wat een aantal tussenpersonen dan onvermeld laat, is dat hun hypotheekrenteaftrek bij oversluiten niet langer voor dertig jaar geldt, constateert Koets, auteur van ’Woekerpolis en hypotheekdrama’.

Gerekend vanaf 2001 mag de hypotheekrenteaftrek maximaal dertig jaar doorlopen. Wordt een hypotheek in 2007 overgesloten, dan betekent dit dat nog 24 jaar aan renteaftrek resteert. Indien de polis later uitkeert, moet de huiseigenaar afrekenen met de fiscus, terwijl hij uitging van een onbelaste uitkering.
Bovendien wordt de jaarlijkse kapitaaluitkering – nodig voor de maandelijkse aflossing – in die laatste jaren belast. „Dat betekent dat de kosten voor huizenbezitters jaarlijks met duizenden euro’s stijgen”, stellen de critici.

Bij nieuwe hypotheken, voor starters, geldt overigens gewoon een looptijd van bijvoorbeeld dertig jaar.
Ook de Consumentenbond en de vergelijker/tussenpersoon Independer.nl waarschuwen bij het oversluiten van hypotheken voor de verborgen consequenties van deze kapitaalverzekering eigen woning. „En er zijn genoeg alternatieven, zoals een spaarrekening, tegen lagere kosten met dezelfde opbrengsten”, zegt Barbara den Uijl van de Consumentenbond.

„Maar omdat de provisies voor adviseurs verleidelijk hoog zijn, worden ze nog steeds verkocht”, zegt Edmond Hilhorst, directeur van Independer. Money View Research, dat onderzoek naar de kapitaalverzekering deed, waarschuwt consumenten hun adviseur expliciet te vragen naar de maandlasten voor de duur van de hele hypotheek.
Elk jaar worden minimaal 100.000 van deze kapitaalverzekeringen afgesloten. „Maar soms worden ze onder een andere naam gepresenteerd”, stelt Jos Koets.

Een handleiding voor particulieren om het gevaar van deze kapitaalverzekering te ontdekken: als de polis later uitkeert dan wanneer hypotheekrenteaftrek mogelijk is.
Bron: Overgeld.nl 12 april 2007

- naar boven -

 

Overbieden op huis neemt toe

Mensen betalen steeds vaker meer voor een huis dan de vraagprijs. Dat bleek onlangs uit de kwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). In het eerste kwartaal van dit jaar gebeurde dat bij 5,2 procent van alle huizen, tegen 4,5 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar.

Volgens de NVM komt het cijfer daarmee op hetzelfde niveau als in juni 1998, waarna het opliep naar 10,2 procent op de top van de markt in juni 1999. De NVM legt een verband met de aftrek van de hypotheekrente, die door het nieuwe kabinet intact is gelaten.

Toch betekent het niet dat de huizenmarkt overspannen is, verzekerde waarnemend voorzitter Wim van Kampen. 'Het gaat hier veelal om unieke objecten. Die zitten er altijd tussen.' In het eerste kwartaal werden er niet meer woningen verkocht. De prijs van een gemiddelde woning steeg wel, met 1 procent tot 240.000 euro.

Geen effect van minder hoge hypotheken
De NVM merkte er niets van dat consumenten sinds begin dit jaar minder grote hypotheken kunnen krijgen. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zei begin vorige maand dat de maximaal te verkrijgen hypotheeksom in sommige gevallen met wel 15 procent is afgenomen. Hypotheekverstrekkers zijn terughoudender op aandringen van de politiek, die zich zorgen maakt over de hoge leningen die mensen aangaan voor een huis.

'Het zal onherroepelijk zo zijn dat meer aanvragen van mensen worden afgewezen. Maar het heeft geen wezenlijke invloed op de doorstroming van de huizenmarkt', aldus Van Kampen. 'We wonen in een rijk land. Vaak kunnen mensen veel besteden op basis van hun baan', aldus de voorman.

Strengere regels voor makelaars
Makelaars in Nederland hebben het in het afgelopen jaar redelijk gedaan, zo liet Van Kampen weten. 'Als je hard werkt, kun je in onze branche een redelijke boterham verdienen. Maar het beeld van de makelaar die bakken met geld verdient klopt niet. Uit die droom wil ik u wel halen.' De NVM verstrekt geen financiële gegevens van haar leden.

De vereniging wil de leden binnenkort strengere regels gaan opleggen, om op die manier wildgroei tegen te gaan. Van Kampen: 'Dan gaat het er bijvoorbeeld om dat een makelaar uitsluitend huizen mag verkopen die hij zelf heeft gezien. Of dat hij altijd aanwezig moet zijn bij het tekenen van een koopcontract.' De NVM heeft onlangs twintig leden geroyeerd, omdat ze niet voldeden aan bestaande richtlijnen. De nieuwe worden in juni voorgelegd aan de leden.
Bron: Volkskrant 4 april 2007

- naar boven -

 

Wachten op nieuwe slag in makelaarsoorlog

AMSTERDAM - Zelfs voor de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is het nu duidelijk dat het gedaan is met de macht van de NVM-makelaars: de concurrentie tussen makelaars is een feit. De toezichthouder maakte dinsdag bekend een onderzoek naar mogelijk concurrentiebeperkend gedrag van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en haar leden te staken. De NVM heeft toegezegd maatregelen te nemen om de Mededingingwet beter na te leven en daarmee is de kous af voor de NMa. Wel zegt de toezichthouder het gedrag van de NVM "nauwlettend in de gaten te houden".
Ook de Vereniging Eigen Huis (VEH) die de klacht bij de NMa had ingediend, is dik tevreden. "Dit is precies wat wij wilden bereiken", aldus de woordvoerder. Aanleiding om te twijfelen aan de inzet van de NVM is er niet.

En al zou die er zijn, dan doen andere krachten in het veld wel hun werk. De NVM staat al jaren bloot aan kritiek. Maar vooral internetmakelaars, zoals Makelaarsland, hebben met succes aan de stoelpoten van de aloude makelaarsvereniging gezaagd.
Wat te denken dan van de klacht die de VEH bij de NMa indiende wegens machtsmisbruik? Vooral het blokkeren van individuele NVM-websites voor zoekmachines van derden was de consumentenorganisatie een doorn in het oog. Vorig jaar sleepte de website Zoekallehuizen.nl de NVM daarvoor al voor de rechter. De rechter bepaalde - ook in hoger beroep - dat de nieuwkomer informatie van NVM-sites mag kopiëren.

De aanhoudende aanval op de macht van de NVM-makelaars komt niet alleen van buiten, ook intern klinkt steeds meer verzet tegen de rigide opstelling van de organisatie. Afgelopen weekeind leidde dit tot een crisis bij de website Funda.nl. De directie van de succesvolle NVM-site werd afgezet, omdat deze te voortvarend was met plannen om de site open te stellen voor niet NVM-makelaars en zelfs particulieren. De NVM is fel tegen openstelling, omdat ze vreest dat klanten niet meer voor NVM-makelaars kiezen als de exclusiviteit van een advertentie op Funda verdwijnt.

De crisis bij Funda staat volgens Van Kampen echter los van de afspraken die nu met de NMa zijn gemaakt. Daar is de VEH het mee eens. "Dit gaat om toegankelijkheid en niet om oneigenlijke concurrentie", aldus André de la Porte. "Maar we houden de stammenstrijd tussen de makelaars in de gaten. Als er iets nadelig uitpakt voor de consument, dan trekken wij weer aan de bel."
Bron: Volkskrant - 1 maart 2007

- naar boven -

 

Banken soepel met hypotheekeisen.

Banken verstrekken hogere hypotheken dan in hun nieuwe gedragscode wenselijk wordt geacht. Op de vorig jaar ingevoerde norm dat aspirant-huizenbezitters gemiddeld een hypotheek van ten hoogste 4,5 keer hun bruto inkomen kunnen krijgen, maken banken veel uitzonderingen. Vooral hoogopgeleide starters met goede inkomensperspectieven kunnen nog altijd tot ruim zes keer hun inkomen lenen.

Dat blijkt uit een rondgang langs hypotheekadviseurs, makelaars en banken. Banken hebben afgesproken om vanaf begin dit jaar een maximum te stellen aan het deel van het inkomen dat opgaat aan hypotheeklasten. De inkomenstoets zou vooral starters treffen, omdat zij vaak maximaal moeten lenen. Doel van de inkomenstoets is mensen te beschermen tegen te hoge schulden.

Nu blijkt dat banken in de praktijk niet alleen naar het huidige inkomen kijken, maar ook naar het toekomstige inkomen. Starters zonder bovengemiddelde loopbaanperspectieven voelen de nieuwe beperkingen daarom wel. Zij kunnen tot een kwart minder lenen dan vorig jaar.

Met een modaal inkomen van 30.000 euro is volgens de norm ongeveer 145.000 euro te lenen. Hoogopgeleide starters met een soortgelijk inkomen kunnen ongeveer 50.000 euro meer lenen. Om nog meer te kunnen lenen, vragen steeds meer starters hun ouders om mee te tekenen of mee te financieren.
Als banken meer lenen dan de inkomenstoets toestaat, moeten ze dat schriftelijk kunnen motiveren, zo hebben zij afgesproken. De Autoriteit Financiële Markten (AFM), die toeziet op "verantwoorde kredietverstrekking" door banken, kan op deze manier controleren of de inkomenstoets inhoud heeft. De AFM rondt later dit jaar een onderzoek hiernaar af.

In buurten die populair zijn bij hoogopgeleide starters valt het merendeel van de afgesloten hypotheken buiten de norm. Erwin Nissa, hypotheekadviseur bij De Hypotheker in de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer, zegt dat acht van de tien afgesloten hypotheken in zijn wijk buiten de inkomenstoets vallen.

Het Nationaal instituut voor budgetvoorlichting (Nibud), dat de norm voor de banken opstelt, krijgt nog regelmatig telefoontjes met vragen van hypotheekverstrekkers. "De banken zijn nog erg bezig om de nieuwe norm in de software te krijgen", zegt Nibud-onderzoeker Marcel Warnaar.
Bron: Overgeld.nl 26 februari 2007

- naar boven -

 

Gemiddelde koopsom woning stijgt 2,2% in januari.

De gemiddelde koopsom voor woningen is in januari 2007 op maandbasis met 2,21% gestegen tot euro 243.160. Op jaarbasis was sprake van een prijsstijging van 6,65%. Vorig jaar januari moest gemiddeld nog euro 228.008 betaald worden voor een koopwoning, zo blijkt woensdag uit gegevens van het Kadaster.
Als naar de verschillende woningsoorten wordt gekeken, stegen de prijzen voor vrijstaande woningen met 11,08% en voor hoekwoningen met 4,16% ten opzichte van een maand eerder. Ook de gemiddelde koopsom voor twee-onder-eenkapwoningen en tussenwoningen stegen respectievelijk met 4,07% en 1,40%.

De koopsom voor appartementen daalde dan weer wel, gemiddeld met 1,19%. Ten opzichte van vorig jaar is er sprake van een stijging met percentages varierend tussen 10,36% (vrijstaand) en daling van 0,05% voor appartementen.
In januari werden in totaal 13.419 woningen verkocht, tegen 21.604 in december, een daling van 37,89%. Ten opzichte van vorig jaar daalde het aantal verkochte woningen met 1,84%.
Bron: Het Financieele Dagblad (27 februari 2007)

- naar boven -

 

Maximale hypotheek op basis van de nieuwe gedragscode

De overheid signaleert te hoge hypotheken in verhouding tot het inkomen. Woningbezitters zouden hierdoor kwetsbaar zijn in geval van een daling van huizenprijzen, een stijgende rente of een daling van het inkomen. Vandaar dat per 1 januari 2007 een nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen van toepassing is. Hierin worden onder andere nieuwe regels gesteld ten aanzien van de bepaling van het verantwoord hypotheekmaximum. Wat zijn de gevolgen voor u?

Vanaf heden moet iedere bank op dezelfde wijze uw verantwoord hypotheekmaximum berekenen. Gevoelsmatig zou u kunnen denken dat u vanaf nu bij iedere bank hetzelfde hypotheekbedrag kunt krijgen. Toch is dat niet waar. Uw maximale hypotheek wordt weliswaar bepaald aan de hand van de dezelfde uitgangspunten, maar de uitgangspunten onderling kunnen verschillen.

1. Bepaling van het toetsinkomen
Het inkomen dat u verdiend dient als uitgangspunt voor de berekening, maar zoals we vorige keer al hebben opgemerkt hanteert niet iedere bank hetzelfde uitgangspunt. Zo zal de ene bank bepaalde inkomensbestanddelen, zoals bijvoorbeeld overwerk en onregelmatigheidstoeslag niet of beperkt meenemen. Daarnaast wordt er ook verschillend omgegaan met inkomen uit een tijdelijk dienstverband en/of inkomen uit een sociale uitkering. Ook in de nieuwe gedragscode mag iedere bank zelf bepalen welk(e) inkomen(sbestanddelen) zij wel of niet mee wil nemen in de hun berekening.

2. Toetsrente
Om te voorkomen dat u bij een stijging van de rente op korte termijn in betaalproblemen kunt komen wordt de maximale hypotheek gebaseerd op een vast minimum rentepercentage. Voor het eerste kwartaal van 2007 is dit minimum percentage 4,9%. Enkel indien u uw rente voor 10 jaar of langer vastzet, dan wordt gerekend met de rente die u daadwerkelijk gaat betalen. Tot 1 januari gold een minimum percentage van 6% voor rentes tot 5 jaar vast en het werkelijke tarief vanaf 6 jaar vast.

3. Woonquote
De woonquote is het percentage dat u van uw inkomen kunt besteden aan hypotheek. Dit percentage is door het NIBUD bepaald en wordt hoger naarmate uw inkomen hoger is. Tot 1 januari hanteerde iedere bank haar eigen percentages. Tussen de banken onderling golden grote verschillen, maar ze lagen over het algemeen bij iedere bank hoger dan de nieuwe NIBUD-percentages.

Conclusie
Per 1 januari is uw maximale hypotheekbedrag sterk verlaagd. Kon u bij een inkomen van (gezamenlijk) 30.000,- vrij eenvoudig een hypotheek van tussen de 165.000,- en 180.000,- lenen, per 1 januari ligt het maximum op ongeveer 135.000,- tot 140.000,-. Een verlaging van uw leencapaciteit met zo'n 20 %!

Afwijken van de gedragscode is mogelijk.
Wat nu indien u meer wilt lenen dan dat volgens de gedragscode mogelijk is? Ondanks de onderlinge afspraak voor een meer verantwoord beleid mogen banken afwijken van de gedragscode. Als ze dit willen moeten ze zich houden aan een aantal voorwaarden:

Ten eerste moet de bank een motivatie vastleggen waarom ze hebben afgeweken. Goede motivaties kunnen zijn dat u een lening aanvraagt die minder bedraagt dan de waarde van uw woning, of indien bij u inkomensgroei te verwachten is, of indien u beschikt over een minimaal opleidingsniveau. De gehanteerde motivaties verschillen per bank en worden individueel toegepast.
Daarnaast zijn banken in dat geval verplicht om in uw offerte het bedrag te vermelden dat geldt als uw verantwoord hypotheekmaximum.

Bron: Overgeld.nl (20 februari 2007)

- naar boven -

 

Energiearm huis is populair.

Nederlanders zijn bereid fors meer te betalen voor een woning als die energiezuinig is. Maar liefst driekwart accepteert een hogere huur of hypotheeklasten in ruil voor een lagere stroom- en gasrekening.
Dat blijkt uit onderzoek van SenterNovem in opdracht van de Europese Unie dat op 12 februari is gepresenteerd.

De duurzaamheidsdenktank van het ministerie van Economische Zaken zegt dat zowel huurders als huiseigenaren behoefte hebben aan meer energie-informatie over hun woning.

Bewoners weten vaak wel hoeveel geld zij kwijt zijn aan energie, maar ze hebben geen flauw benul hoeveel elektriciteit en gas zij verbruiken. Uit het onderzoek blijkt dat er veel draagvlak onder huurders en kopers is voor de invoering van een energielabel.

Dat geeft in één oogopslag het stroom- en gasverbruik van de woning aan.

Het certificaat is waarschijnlijk vanaf 1 januari volgend jaar in Nederland verplicht voor huizen die in de verhuur en verkoop komen.

Huurders en kopers zien het certificaat als steun om te onderhandelen over de koop- of huurprijs van een woning. Zij verwachten de extra kosten die niet-zuinige huizen met zich meebrengen te compenseren door een lagere huur of koopprijs te bedingen.

Woningcorporaties hebben al aangekondigd honderden miljoenen euro's extra te investeren in het energiezuiniger maken van hun woningen. Het nieuwe kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie zal de subsidies op duurzame investeringen waarschijnlijk herinvoeren. In dat geval krijgen huiseigenaren een financi�le vergoeding als zij investeren in de aanschaf van een zuinige cv-ketel of extra isolatie. Deze subsidie is enkele jaren geleden afgeschaft.
Bron: Provinciale Zeeuwse Courant (20 februari 2007).

- naar boven -

 

Betaalbaarheid woning neemt verder af

De almaar stijgende huizenprijzen en de oplopende rente zorgt ervoor dat mensen steeds moeilijker een passende woningen kunnen betalen. Dat zeggen economen van Rabobank in een vrijdag gepubliceerd jaarrapport over de woningmarkt.
Rabobank voorziet dat een woning dit jaar 3,5 procent duurder wordt.
Rabobank becijferde dat woningen in 2006 gemiddeld met 5,7 procent in waarde zijn gestegen. Dat is iets hoger dan de eigen verwachting van 5,5 procent, die afgelopen november werd gedaan. De aanname van een prijsstijging met 3,5 procent voor dit jaar wijkt niet af van de eerdere verwachting.

Arbeidsmarkt
Rabobank denkt dat inkomens dit jaar wel kunnen toenemen door het gunstige economische klimaat en het aantrekken van de arbeidsmarkt. "Maar dit effect is waarschijnlijk te klein om de kostenstijging van koopwoningen te compenseren. Zeker voor starters blijft het moeilijk", aldus de economen. Volgens hen worden er in Nederland te weinig nieuwe huizen gebouwd.

Vorig jaar verwisselden er 210.000 woningen van eigenaar, wat een record was. Door de oplopende rente zag Rabobank het aantal transacties in de tweede jaarhelft wel wat afvlakken.

Rekenmethoden
Eerder publiceerden de makelaarsvereniging NVM en het Kadaster al cijfers over de woningmarkt in 2006. Hun berekeningen leverden gemiddelde prijsstijgingen op van respectievelijk 3,7 en 5,9 procent. Het verschil komt doordat de partijen verschillende rekenmethoden hanteren. (11 februari 2007)

- naar boven -

 

Argenta breekt markt hypotheken open

Belgische bank dwingt marktleiders Rabobank en ING tot verdere afkalving marges
De concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt is fel. Maar het kan nog veel feller, denkt Marc de Moor, directielid van het Belgische Argenta en verantwoordelijk voor de activiteiten van de bank in Nederland. "De gemiddelde marge op hypotheken in België is lager dan in Nederland", zegt hij. Naar schatting houden banken bij de zuiderburen ongeveer 0,4% over van iedere hypotheek die ze verkopen. In Nederland is dat zo'n 0,5%. Op een hypotheek van € 200.000,- scheelt dat een consument € 200,- per jaar. Eind jaren negentig waren de marges ruim twee keer zo groot.

De dalende marges geven aan dat hypotheken een massaproduct zijn geworden. Aanbieders kunnen alleen overleven als ze hoge volumes draaien en scherp op de kosten letten. De algemene verwachting is dat de prijsdruk de komende jaren zal toenemen. Grote gevestigde partijen als Rabobank en ING stroomlijnen hun productieproces en proberen met omvangrijke marketingcampagnes de kleine aanbieders uit de markt te drukken. Ondertussen rammelen buitenlandse concurrenten aan de poorten en eisen hun deel van de markt op.

Alleen al Argenta heeft in een paar jaar tijd een marktaandeel weten op te bouwen van 5%. Dat is evenveel als alle buitenlandse spelers twee jaar geleden bij elkaar hadden. Het totale belang van Argenta, Bank of Scotland, Gmac (General Motors Acceptance Corporation) en BNP Paribas komt nu op ongeveer 9%. Dat is net iets meer dan Postbank, het grootste label van ING.

De buitenlandse aanbieders weten zich te onderscheiden door scherpe prijzen en een niet al te ingewikkeld productaanbod. Op die manier blijven de kosten laag en is het voor consumenten en ook tussenpersonen eenvoudig te begrijpen.

Volgens Kees van de Kerk, commercieel directeur van de Hypotheker, de grootste tussenpersoon op de Nederlandse markt, heeft vooral Argenta zich goed gepositioneerd. De bank had in 2005 nog een marktaandeel van 3%. ''Ze hebben een goedgeprijsd product en worden aanbevolen door de Consumentenbond. Ook is hun propositie naar de tussenpersoon goed.'''

Met dat laatste bedoelt Van de Kerk niet dat Argenta tussenpersonen beter beloont. ''Ze geven juist een lage provisie'', zegt hij. Wel is het zo dat de Belgische bank tevens een internetspaarrekening heeft met een relatief hoge rente. Van de Kerk: ''Hierdoor kunnen tussenpersonen hun klanten een totaalpakket aanbieden. Als je alleen een hypotheek verkoopt, heb je honderd concurrenten.''

De Moor bevestigt dit: ''We bieden als een van de weinige meer dan één inkomstenbron.'' Hij benadrukt dat consumenten niet verplicht zijn het totaalpakket van een hypotheek met spaar- en betaalrekening af te nemen. Koppelverkoop is in de markt niet toegestaan.

Argenta houdt de kosten laag door de administratie van hypotheken te outsourcen bij zogeheten servicers. Dit zijn partijen als Quion en Stater, waar ook andere buitenlandse partijen gebruik van maken.

Geruchten in de markt als zouden buitenlandse banken hun marktaandeel vergroten door het minder nauw te nemen met de vorig jaar herziene Code Hypothecaire Financiering spreekt De Moor gedecideerd tegen. ''Wij hebben die code net zo goed onderschreven als alle andere partijen'', zegt hij. De code legt aanbieders regels op om overcreditering tegen te gaan. Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken beaamt de onderschrijving door buitenlandse banken. Zaken die tegen overtreders spelen worden niet bekendgemaakt.

De Moor verwacht dat het marktaandeel dit jaar verder zal groeien, maar niet in hetzelfde tempo. 'Er zal het nodige weerwerk van de grote partijen komen.'
Marktleider Rabobank is zich al sterk aan het terugvechten sinds het marktaandeel inclusief dat van dochter Obvion enkele jaren geleden terugliep tot 21%. In 2006 was dat alweer gestegen tot 25% tegen 23% het jaar ervoor. De coöperatieve bank investeerde fors in reclamecampagnes en sommige lokale banken zijn tot het uiterste gegaan om klanten te winnen. Van de Kerk: ''Wij hebben dat in delen van het land gemerkt. Dan zeiden ze tegen klanten: 'Ga maar naar de Hypotheker, wij duiken er wel onder."'

ING zag zijn marktaandeel het afgelopen jaar dalen. Zowel Postbank als ING Bank verloor terrein. In totaal zakte het aandeel van 21% naar 18%. Dit ondanks hoge ambities, die gepaard gingen met het optuigen van een buitendienst en forse reclamebestedingen. Volgens een woordvoerder van de Postbank zit de bank nu weer in de lift. ''Sinds de start van de campagne halverwege 2006 is het marktaandeel weer gestegen met als eindstand in december 10,5%.'' Gemiddeld haalde de Postbank in 2006 8%.

Fortis laat eveneens herstel zien. De bank zakte in 2005 tot een dieptepunt van ongeveer 7% nadat het enkele jaren daarvoor nog comfortabel op 13% had gezeten. De bank verklaarde destijds dat het om een bewuste keuze ging. De marges waren zo sterk teruggelopen dat sommige hypotheekproducten niet meer rendabel waren.
Vorig jaar kwam het marktaandeel weer uit op 9%. De stijging is volgens de bank vooral het gevolg van meer marketingcampagnes. Ook scoorde de bank goed met een focus op het verlengen van rentevaste periodes.
Bron: Het Financieele Dagblad

- naar boven -

 

594.000 Nederlanders met een BKR codering kunnen veelal onterecht geen hypotheek krijgen.

Veel potentiele huizenkopers ondervinden problemen tijdens een hypotheekaanvraag wegens een negatieve codering bij Bureau Krediet Registratie in Tiel. Deze doelgroep ziet de mogelijkheid van een eigen huis vaak in rook opgaan.

Soms is deze afwijzing terecht in het geval waarbij de consument er daadwerkelijk een financiele puinhoop van heeft gemaakt. De consument is in dit geval veelal wanbetaler en heeft een veelheid aan hoge schulden. Maar veelal wordt deze doelgroep onterecht afgewezen.

Nederland telt meer dan 70 reguliere geldverstrekkers. Deze reguliere geldverstrekkers wijzen hypotheekaanvragen vaak standaard af omdat ze bang zijn dat deze doelgroep niet aan hun betalingsverplichting kan voldoen. Ook hebben deze reguliere banken de 'luxe' van een veelheid aan 'normale' hypotheek aanvragen.

Sinds kort zijn er een aantal gespecialiseerde partijen die zich juist wel op deze BKR doelgroep richten. Deze partijen bekijken samen met de klant naar de mogelijkheden om de maandelijkse hypotheeklasten te kunnen betalen. Is dit mogelijk dan is de kans groot dat de consument alsnog een eigen huis kan betrekken. (5 februari 2007)

- naar boven -

 

Opmars van buitenlandse hypotheken

Steeds meer mensen in Nederland sluiten een hypotheek af bij een buitenlandse bank. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster over 2006. Vorig jaar steeg het marktaandeel van buitenlandse banken tot 9 procent, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2004. Het gaat om banken zoals Argenta, Bank of Scotland, GMAC (van General Motors) en BNP Paribas. De uitbreiding is vooral ten koste gegaan van kleinere banken en van verzekeraars. Maar ook ING, de op een na grootste hypotheekverstrekker, zag zijn marktaandeel dalen van 21 procent naar 18 procent. (2 februari 2007)

- naar boven -

 

Coalitie doet niets aan aftrek hypotheekrente

De onderhandelingen over een regeerakkoord zijn vrijdag afgerond. De hypotheekrenteaftrek blijft ongemoeid, de huurliberalisering is van de baan en rijkere ouderen die voor hun 65e jaar gestopt zijn met werken gaan meebetalen aan de AOW. Met het akkoord over de hypotheekrenteaftrek en de AOW zijn de grootste hobbels om tot een concept-regeerakkoord te komen genomen. Dit weekend wordt de laatste hand gelegd aan de tekst van het regeerakkoord. Maandag leggen de onderhandelaars van CDA, PvdA en ChristenUnie het voor aan hun fracties.

CDA-leider Jan Peter Balkenende heeft niet toegegeven aan de wens van PvdA'er Wouter Bos en ChristenUnie-voorman André Rouvoet om de hypotheekrenteaftrek te beperken. In de verkiezingen stonden Balkenende en Bos hierover lijnrecht tegenover elkaar. Balkenende had van de handhaving van de hypotheekrenteaftrek een breekpunt gemaakt. 'Er komt ook geen enkel initiatief en geen onderzoek', zegt een bron bij het CDA over de hypotheekrenteaftrek.

De partijen hebben afgesproken dat het vrijgeven van de huren niet doorgaat, tot genoegen van de PvdA. Verder is afgesproken dat de huren niet harder mogen stijgen dan de inflatie. Hiermee zijn de plannen van oud-minister Sybilla Dekker van Volkshuisvesting van de VVD volledig van de baan. Zij bereidde het vrijgeven van de huren voor. Het CDA had al grote moeite met de liberalisering en de CDA-fractie in de Eerste Kamer hield de huurliberalisering begin december al tegen door het onderwerp controversieel te verklaren.
Het CDA heeft moeten accepteren dat in specifieke gevallen ouderen gaan meebetalen aan de AOW. Voor mensen die tot hun 65e jaar blijven werken verandert er niets. Mensen met een aanvullend pensioen vanaf euro 15.000 die eerder stoppen met werken, moeten wél aan hun AOW gaan meebetalen. Wie doorwerkt na zijn 65e jaar krijgt juist een fiscaal voordeel. Dit plan lijkt op het voorstel van de PvdA, alleen maakte die geen onderscheid tussen al dan niet voor het 65e jaar stoppen met werken. De maatregel moet in 2011 ingaan.
De kinderopvang wordt niet gratis, zoals de PvdA had voorgesteld. Wel trekt de nieuwe coalitie euro 750 mln uit om de kinderopvang te verbeteren en goedkoper te maken. Verder zou het kabinet in vier jaar tijd euro 1 mrd extra willen besteden aan infrastructuur. De vennootschapsbelasting, die onder de kabinetten-Balkenende flink is verlaagd, blijft onaangetast. De PvdA wilde de laatste stap in de verlaging ervan terugdraaien. Zoals eerder deze week bekend werd, begroot het nieuwe kabinet op basis van een economische groei van 2%. Tot nog toe was het gewoonte om van een voorzichtig scenario van 1,75% uit te gaan.
Het donderdag uitgelekte AOW-plan lokte felle reacties uit. Vakcentrale FNV is laaiend. 'Ik sta perplex dat ze met dit soort rare ideeën komen. Het is van de gekke', aldus vicevoorzitter Peter Gortzak. 'Het is raar dat de bijbetaling aan de AOW afhankelijk is van het salaris en niet van de zwaarte van het beroep.' Het CNV is milder, maar deelt wel de zorg dat de maatregel nadelig is voor mensen met zware beroepen. Ook ouderenorganisaties waren negatief over de plannen.

De VVD ziet in het AOW-plan de eerste belastingverhoging van het nieuwe kabinet. 'Ik vrees dat er nog meer zullen volgen', zei VVD-kamerlid Stef Blok. Afspraken:

Bron: FD.nl (5 februari 2007).

- naar boven -


NHG-fonds moet starter woningmarkt helpen

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) pleit voor een deels gratis hypotheek voor starters op de woningmarkt. Daarbij mag een starter meer lenen dan normaal op basis van het inkomen zou kunnen. De rente over het extra geleende bedrag wordt gehaald uit een startersfonds. Dat meldde directeur Karel Schiffer van de NHG zaterdag.

Met dit plan haakt de NHG aan bij initiatieven van de gemeenten en het ministerie van VROM. Deze verstrekken al goedkopere startersleningen waarmee huizenkopers geen rente hoeven te betalen. Dat gebeurt pas als na verloop van tijd het inkomen voldoende gestegen is.

Het fonds zou moeten worden gevoed door stortingen van onder meer gemeenten, woningcorporaties en projectontwikkelaars bij de realisatie van koopwoningen. Volgens Schiffer wordt de regeling in de meeste gevallen getroffen over zo'n 10 procent van de koopsom en is de looptijd ongeveer zes jaar. Dan heeft de gemiddelde starter voldoende inkomen om het bedrag zelf te betalen.

Geen extra vraag
Schiffer benadrukt dat een dergelijk fonds moet voorzien in de bestaande behoefte bij starters en niet extra vraag op de markt mag stimuleren. “Dat zou starters alleen maar verder in de problemen brengen.” Het gaat er om dat bij de verkoop van een nieuwbouwwoning of een voormalige huurwoning eerst wordt gekeken of er een starter is die de woning wil hebben.

Verlies
Verder meldde de NHG dat vorig jaar bijna achthonderd mensen die een Nationale Hypotheek Garantie hadden afgesloten, hun woning met verlies moesten verkopen. Hiermee was in totaal een bedrag van zo'n 28 miljoen euro gemoeid. “Voor 2007 verwacht ik in elk geval geen verdere toename van het aantal gedwongen verkopen met verlies. Ik ga voorzichtig uit van een daling vanwege het gunstige economische klimaat”, aldus Schiffer.

Leningen
In 2006 sloten ongeveer 120.000 huishoudens een lening met Nationale Hypotheek Garantie. De helft hiervan betrof een lening voor de aankoop van een woning. In de andere gevallen ging het om een herfinanciering met het oog op kwaliteitsverbetering van de eigen woning. (15 januari 2007)

- naar boven -

Kostengrens NHG van € 250.000,- naar € 265.000,-Toegankelijkheid eigen woning neemt toe in 2007
Vanaf 1 januari 2007 is de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) mogelijk voor leningen tot en met
€ 265.000,-. Deze verhoging van de kostengrens is een van de wijzingen in de vandaag gepubliceerde Voorwaarden en Normen 2007 van de NHG.
Een tweede wijziging die per 1 januari 2007 zal ingaan, betreft de borgtochtprovisie voor NHG. Dit is een eenmalig bedrag dat consumenten betalen wanneer zij een hypotheek met NHG afsluiten. In 2006 bedroeg de borgtochtprovisie 0,28% van de hypotheeksom. Per 1 januari 2007 bedraagt de borgtochtprovisie 0,40%. (NHG - 1 november 2006)
Voor meer informatie en voor het berekenen van uw maximale leencapaciteit kunt u op onze pagina Wat kan ik lenen terecht.

- naar boven -